Terug naar nieuwsbrief overzicht

Nieuws van het Autisme Steunpunt

Kijktip:

Het A-Woord

Sinds 21 september is op maandagavond de serie ‘Het A-woord’ te zien op NPO 1 bij de EO.
Een serie die draait om een familie waar het jongste kind de diagnose autisme krijgt. Het verhaal laat de worsteling van ouders, de weg naar diagnose en hulp, de impact op een gezin en andere aspecten zien. Ook de zoektocht naar Passend Onderwijs komt aan bod.
De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) was nauw betrokken bij de totstandkoming van de film, om zo bij te dragen aan een realistisch beeld.  

Leestip:

Interview Annelies Spek

Meisjes met autisme zetten ons makkelijk op het verkeerde been’

Annelies Spek, deskundige op het gebied van autisme bij vrouwen, gaf een interview voor het blad ‘Kind en adolescent praktijk’. Ze pleit in het artikel voor betere en tijdige diagnostiek bij meisjes, omdat dat veel leed kan voorkomen. Ze vertelt dat, meisjes met autisme zich vaak passend gedrag aanleren en daardoor amper opvallen. Maar dat het sociaal proberen te zijn, ze heel veel energie kost. Dit kan leiden tot een totale meltdown en bijkomende klachten als depressie, angstklachten en eetstoornissen. Vaak wordt de overprikkeling bij deze meisjes gezien als hoog-gevoeligheid, maar wordt de diagnose autisme gemist. Annelies zou graag willen dat er een landelijk expertisecentrum voor meisjes met autisme komt. 

Autisme steunpunt

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!