Terug naar nieuwsbrief overzicht

Wilma van Esch, directeur-bestuurder Jenaplanschool De Pandelaar

Diversiteit binnen SWV benutten

Acht maanden geleden stapte Wilma van Esch als nieuwe directeur-bestuurder de Pandelaar in Gemert binnen en voelt zich als een vis in het water op de Jenaplanschool. “Iedere dag ontdek ik nieuwe dingen die zo’n rijkdom in zich hebben. School is een belangrijk deel van het kinderleven, het is een mini-samenleving. Hier leren kinderen om stevig en weerbaar in het leven te staan én de wereld om hen heen te onderzoeken en te begrijpen. Met het team proberen we iedere dag passend onderwijs voor de leerlingen te geven, samen zorgen ervoor dat we de kinderen die het nodig hebben hier zoveel mogelijk helpen. We boffen dat we zelf een aantal disciplines in huis hebben, zoals een logopedist en gedragsspecialist. Dat is een bewuste keuze.”

Samen

Samen is een woord dat vaak terugkomt in Wilma haar verhaal. Het duidelijke profiel van deze school (in gesprek, samen werken, vieren en spelen) was voor Wilma reden om te solliciteren naar de functie van directeur-bestuurder. “Na het lezen van de omschrijving wist ik: dit past perfect. Ik heb een pedagogische achtergrond, ondernemende genen en 34 jaar ervaring in het begeleiden van diverse organisaties in het onderwijsveld of daaraan gerelateerd. Onderzoeken en nieuwsgierigheid zijn twee eigenschappen die ik in mijn DNA heb en die komen hier - samen met mijn ervaring - uitstekend van pas. De school heeft diverse uitdagingen. Die pel ik af en ik maak iedere uitdaging tot een klein project. Op die manier lukt het om tot de essentie door te dringen.

Vitamine P

Vanuit de lichte werkkamer heeft Wilma aan twee kanten zicht op de speelplaatsen. Het gezellige gepraat van kinderen sijpelt door de open ramen naar binnen. Buiten staan ouders te wachten tot de school uit is. “Dat voelt zo tegenstrijdig”, vertelt Wilma. “In onze school mochten ouders, voor corona, tot en met groep 8 in de ochtend mee naar binnen. Na schooltijd ontmoetten ze hun kind ook weer in de school. Op deze manier borgen wij op een informele manier het contact tussen groepsleiders-ouders en ouders onderling. Ouders en team geven aan dat ze die laagdrempelige betrokkenheid bij school missen. Dat zette mij en aantal ouders tot nadenken aan. Hoe zorgen we ervoor dat we meer in contact komen? De oplossing: Vitamine P. Dit wordt een tijdschrift over ouderbetrokkenheid en wordt gemaakt met en door ouders. We gaan bijvoorbeeld beschrijven wat we zo gemist hebben in coronatijd. Ouders worden geportretteerd en vertellen welke taken ze uitvoeren in of rondom de school. Hiermee kunnen we ook de nieuwe ouders, waarvan het kind dit schooljaar in groep 1 is gestart, informeren en laten we anderen beleven hoe je op deze school kunt participeren.”

Diversiteit benutten

Als directeur-bestuurder heeft Wilma natuurlijk te maken met het SWV Helmond–Peelland PO. Begin september maakte Wilma voor de eerste kennis met alle betrokkenen. “Ik ben onder de indruk van de enorme grootte en de diversiteit van het samenwerkingsverband. Veel schoolbesturen hebben hun eigen zorgen, zeker in coronatijd. Denk bijvoorbeeld aan een tekort aan leerkrachten door ziekte. Maar ik ben heel bij dat het er is. Ons gezamenlijke doel is om ieder kind passend onderwijs te geven dichtbij huis. Waar we voor moeten oppassen is dat dit niet alleen bij sympathieke woorden blijft en dat we gedreven worden door budgetten. De gedeelde zorg voor kinderen: daar moeten we elkaar kunnen vinden en dat doen we door een collectief te vormen en de diversiteit te benutten. Ik wil de andere schoolbesturen dus graag beter leren kennen en weten wat de specialisaties zijn zodat we elkaar kunnen ontmoeten en elkaar kunnen versterken. Mijn visie is dat we kinderen zelfvertrouwen, creativiteit, verbeeldingskracht en ondernemingszin meegeven. De leerkrachten zijn het goud van het samenwerkingsverband: die moeten met een visie als kompas, met passie en compassie kunnen werken en wij als schoolleiding hebben de taak om hen daarin te faciliteren.”

Wilma van Esch

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!