Terug naar nieuwsbrief overzicht

Nieuws van het Autisme Steunpunt Zuidoost-Brabant

Consultaties: beter vroeg dan laat!

Dit schooljaar hebben we als Autisme Steunpunt veel consultaties gedaan in de regio Helmond-Peelland. 

De opbrengst van consultatie is een helder advies waarmee leerling, school en ouders weer verder kunnen. De onderwijsbehoefte wordt in kaart gebracht en er worden praktische adviezen gegeven en ook ideeën voor verdere ondersteuning. Ondersteuning kan op leerlingniveau en/of door het coachen van een collega van de school.

Advies bij overgang of keuzemomenten

Scholen stellen goede hulpvragen: vaak vanuit moeilijke, soms zelf onhoudbare, situaties met leerlingen. Tot die tijd hebben ze vaak al van alles gedaan, maar dan komt er een punt dat er extra hulp nodig is, of er een keuze gemaakt moet worden. Bijvoorbeeld de keuze voor een andere school, of een behandeling. 

In gesprek met deze scholen en ouders concluderen we soms met elkaar dat er eerder advies gevraagd had kunnen worden. Toen het nog redelijk goed ging. Met de vraag: ‘Waarom gaat het nu goed en wat kunnen we doen om het zo te houden als straks die keuze voor vervolg of verandering komt?’ 

Want dat er keuzemomenten en overgangsmomenten komen voor de leerlingen, weten we. Zoals de overgang naar de bovenbouw, naar vo, het eindexamen en een vervolgstudie. Dat deze leerlingen juist dan extra kwetsbaar zijn, is bekend. Het is goed om daar ruim (jaren) van tevoren de leerling en ouders op voor te bereiden. Denken aan het perspectief van leerlingen en daar acties op uit te zetten (zoals het aanvragen van advies) verhoogt de kans op succes. Het voorkomt mogelijk ook dat leerlingen en hun omgeving vastlopen. 

Team Autisme Steunpunt Zuidoost-Brabant

www.autismesteunpunt.nl

Autisme Steunpunt

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!