Terug naar nieuwsbrief overzicht

Van onderwijs op afstand terug naar fysiek onderwijs

Annemie Martens, lid College van Bestuur van PlatOO, secretaris/penningmeester SWV Helmond-Peelland PO

Wat een bijzondere, uitzonderlijke en bizarre weken hebben we achter de rug! Scholen die op last van het ministerie dicht moeten, kinderen en ouders die thuis zitten, leraren die digitaal onderwijs geven, en veel zorgen over onze gezondheid.

Ik ben diep onder de indruk van de wijze waarop in deze abnormale situatie het onderwijs de opdracht van onderwijs op afstand heeft opgepakt. Hoe iedereen de handen uit de mouwen heeft gestoken, hoe collega’s elkaar hebben geholpen om er voor de kinderen te kunnen zijn en hoe leraren onderwijs op afstand hebben vormgegeven. Diep respect voor het van afstand tot stand brengen van verbinding met ouders en kinderen, met veel aandacht voor het welzijn van de kinderen.

De enorme bereidwilligheid, de solidariteit, de afstemming en samenwerking binnen en tussen de scholen en de betrokkenheid van schoolbesturen, kinderopvang en gemeentes maken dat we er steeds met aandacht voor elkaar kunnen zijn, voor de kwetsbare kinderen, de kinderen voor wie de thuissituatie niet optimaal is, voor alle kinderen. Onderwijs doet er (altijd) toe!

Het ‘samen’ onderwijs maken is ook vanuit ons samenwerkingsverband een belangrijk issue. Op de website van het samenwerkingsverband is ruimte gemaakt waar we mooie voorbeelden delen. Laten we dat blijven doen!

Onderwijs op afstand heeft een beweging op gang gebracht die ons voordelen kan bieden naar de toekomst. Het is zeker de moeite waard om op een later moment met elkaar in gesprek te gaan over wat we willen behouden uit deze periode en wat we nog meer kunnen betekenen met onderwijs op afstand.

En nu naar ‘half’ onderwijs. Dit betekent ook dat we even de tijd moeten nemen om met elkaar stil te staan bij deze nieuwe situatie. Wat is de bedoeling? Wat kunnen we bieden? En wat is de kwaliteit daarvan? Welk type activiteit hebben de kinderen het hardst nodig en wat heeft het meeste effect? Mooie vragen.

Superfijn dat kinderen weer naar school mogen, dat ze de leraar weer kunnen zien en elkaar mogen ontmoeten. Leren doe je samen. Ik heb vertrouwen in jullie als professionals om in verbinding te blijven met elkaar en, zeker voor de kwetsbaren, elkaar op te zoeken en te weten dat het samenwerkingsverband er is om te ondersteunen. 

Annemie Martens

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!